Design IDkliniek  |  Sitemap  |  Links

Koolen 100% vers
gegarandeerd

> Het Proces

Champignons van teelt tot bord

Om champignons van de beste kwaliteit af te leveren, hebben we de afgelopen jaren ons kweekproces steeds verder verfijnd. We werken milieuvriendelijk en zonder bestrijdingsmiddelen, dus u proeft alleen de pure smaak van champignons. Wij willen dat onze champignons en paddenstoelen zo vers mogelijk bij de eindgebruiker komen. Daarom zoeken wij samen met onze afnemers naar de beste weg van teelt tot bord.


Het kweken van champignons

Lees verder hoe het proces 'van teelt tot bord' in z'n werk gaat.


Stap 1: zaaien (myceliumgroei)

In de eerste fase worden de champignoncellen gevuld met doorgroeide compost en dekaarde. In deze cellen bootsen we met temperatuur en luchtvochtigheid de seizoenen na. In de eerste fase is het 'zomer'. Het is dan 25�C en de luchtvochtigheid is hoog. Als de bovenlaag gaat schimmelen, volgt de 'herfst'. De temperatuur gaat omlaag en we cre�ren luchtbeweging in de kweekcellen. Na twee weken zien we de eerste knopjes verschijnen. Vanaf dat moment gaat het snel: de champignon groeit 5% per uur. Na een klein weekje kunnen we starten met oogsten.


Stap 2: oogsten

Al onze champignons worden voorzichtig met de hand geoogst, waarna het pootje wordt afgesneden. Een champignon is zeer gevoelig. Daarom plaatsen wij direct na het plukken al onze champignons rechtstreeks in de verpakkingen voor onze afnemers, zodat we de champignons maar ��n keer hoeven aan te raken. Het oogsten duurt gemiddeld 2 weken. Daarna maken we de kweekbakken leeg en start het proces opnieuw.